Bastberget en levande fäbod

Foto: ©N-E Nordqvist 2015

Bastbergets fäbod ligger i den södra delen av Gagnef Kommun. För vi som bor i och kring Ludvika åker vi till Bastberget via Nyhammar och tar vägen mot Mockfjärd. Bastberget är en gammal fäbod som numera har riksintresse inom kulturvården och ligger dessutom högt i förhållande till annan bebyggelse. Det öppna landskapet hålls öppet.

Förr i tiden var fäbodbruket en stor del av livsegenskaperna, då foder åt djuren hemmavid inte räckte till. Här på fäboden går fortfarande kor ute på bete i skogen som förr i tiden och även kring fäboden. Även om det är nu för tiden inhyrda kossor. Mjölken används för tillverkning av ost, smör, och messmör. Vilka säljs till hugande spekulanter.

För mig som skriver de här raderna känns det intressant att se en del av hur det var förr, även om man har upplevt fäbodbruket i norra Dalarna sedan 1940-talets senare hälft.

Mina bilder som visas här blir naturligtvis färgade av mina tankar, men mitt önskemål är ju alltid att få med djuren, för de är ju själva kärnan i fäbod­bruket  Utan djuren så skulle jag bara se området som ett område med sommar­stugor.

Många besökare går bara "fägatan" fram och åter, men glömmer bort att se det öppna landskapet som brukas under ett antal århundranden tillbaka i tiden, min lilla fundering hur länge orkar de som håller på med verksamheten nu, kommer de yngre att ta över?


Vilopaus utanför "Feiset"

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Denna sommar som har varit den varmaste på flera hundra år var även påfrestande för de frigående korna på fäbodvallen. Ja det syntes när den här kossan kom fram från skogen att det var varmt. Nästan stapplade på sina fyra ben gick hon fram till den enda vattenpöl som fanns på parkeringen och drack vatten. Innan hon fortsatte vidare till en plats där hon helt sonika lade sig ner i den gassande solen. För mig var det att försiktigt komma i läge för att dokumentera vilopausen med de timrade gråa husen i bakgrunden.

 På fägatan

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Ytterligare har det rullat på med åren sedan första gången på Bastberget och denna soliga och varma dag togs denna bild, med tanke på de andra bilderna. Det är snart dags för mjölkningen på eftermiddagen, väntans tider, och med nästan samma tidpunkt på dagen kom de fyra korna hem och väntade på "veckojouren", som har hand om mjölkningen ska komma och skramla med hinken med kraftfoder. Ja då visste de att snart får vi komma in i "feiset" och lite skydd för solen tills nästa dag. 

Bastberget efter fägatan genom fäboden

Foto: ©N-E Nordqvist 2016

Ibland så hittar man en och annan liten pärla bara där ljuset och inramningen kan stämma ihop. Vet inte hur många bilder det har tagits just på denna plats. Man behöver inte gå så långt bort förrän man hittar ett nytt motiv, där en av kossorna tar sig en eller några klunkar vatten i en av vattenpölarna. Själv brukar jag dela upp fäboden i två delar, rent foto­grafisk. Ändå så finns det besökare som bara går fägatan från de ställer bilen till vägens slut och går tillbaka. Man undrar om de ser kultur­land­skapet. Det är djuren som ger fäboden liv!

Det behövs inte så mycket för att få en bra bild

Foto: ©N-E Nordqvist 2015

Det gäller att inte ha för bråttom när man är i Bastberget. Det är själva miljön, som har en stor betydelse för mig samt att fånga mina motiv.

De båda unga kvinnorna som hade sin veckojour på Bastberget hade inte en aning att det stod en person, som såg bilden när de kom dragande med sin kärra ned till det nedre gråa huset vid mjölkningen på torsdag eftermiddag sista veckan i juli månad, några minuter för kl. 16.00.


Två sommarbilder 

Foto: ©N-E Nordqvist 2013

Tålamod och ännu mera tålamod behövs ibland för att fånga det man kallar sommarbilden. På den övre bilden finns min favoritkossa på Bastberget, den ljusa jerseykon. Den har inte syns till under de senare åren. Den hade en mycket god egenskap, trots att hon inte var så vänligt sinnat till alla besökare. Den feta mjölken som hon levererade kunde inte de andra korna leverera.
I mitt besök år 2018 fick jag åter se denna ko, som fick kanske uppleva en fin sommar här på Bastberget, kanske den sista?

Den undre bilden får illustrera den svenska normala sommar kring mid­sommar med all sin färgprakt. För mig är det den ultimata fäbodbilden. 

Text o Foto: N-E Nordqvist 2013