Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.



Bilder från utsiktspunkten

Bilder från utsiktspunkten vid Lekomberg

Höstens gula blad från Lekombergs utsiktspunkt

Foto: ©N-E Nordqvist 2012

Höstens färger över sjön Väsman

Foto: ©N-E Nordqvist 2012

De båda bilderna ovan kan jag inte låta bli att visa, allt händer så fort i naturen så det blir svårt att hinna med och dokumentera alla skiftningar.
Bilderna är tagna 7/10-2012
 

Från Lekomberg 2/4 2012

Foto: ©N-E Nordqvist 2012

Från utsiktspunkten bestäms när sjön Väsman har sköljt. Brunnsviksviken ska ligga isfri innan det definitiva datumet spikas i vår hundraåriga statistik. Medan vi begrundar utsikten så ser vi långt bort i fjärran att där ligger sjön fortfarande täckt med is.

Sista mars 2012

Foto: ©N-E Nordqvist 2012

Dagarna går mot ljusare tiden och efter en värmeperiod har det nu blivit kallare i luften. Men inget hindrar den nordliga vinden att få fäste och bryta upp årets is. Ännu är inte brunnsviksviken isfri. För att vi ska kunna följa den över hundraåriga statistik när Väsman har lämnat sitt istäcke måste vi gå till utsiktspunkten vid Lekomberg. Väl där uppe i bakgrunden ska vi kunna se och bestämma det datum när Väsman är isfri år 2012.
 

Det är de små enkla detaljerna

Foto: ©N-E Nordqvist 2011-11-08 

Det är de små detaljerna som gör det i den klara höstkvällen, med de tre stora vindkraftverken på Fjällberget, långt bort från utsiktspunkten i Lekomberg där kameran var uppställd. Mer behövs inte när solen har gått ner bakom horisonten och färgat himmelen.

Från utsiktspunkten Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2011-04-17 

För en månad sedan tog jag bilden med rubriken "The moon over Lekomberg" från en punkt längst in i Brunnsviksviken. Då med fast och snötäckt is på cirka 50 centimeter. I dag svävar fiskmåsarna över den mörka isen och för oss finns det inte ens en tanke att gå ut på isen och försöka lura en abborre.

The moon over Lekomberg
Foto: ©N-E Nordqvist 2011-03-16

För ovanlighetens skull vänder vi oss, och visar en bild där gruvbolaget hade sin gruva på sluttningen. I dag är den fina utsikten över sjön Väsman som lockar många besökare till den här platsen.  Här har jag placerat mig längs in i Brunnsviksviken, nere på sjön Väsmans snö och isvidder för att ta denna bild med ett långt teleobjektiv just när månen stiger över horisonten och den enda byggnad som finns kvar vid Lekom­berg.

En vinterdag vid Lekombergs utsiktspunkt

Foto: ©N-E Nordqvist 2011-01-27

Torsdag morgon, en kort visit till utsiktspunkten vid Lekomberg, termo­metern visar minus 13 grader, solen ligger i sydost och har hunnit komma upp en liten bit på himlavalvet och det är vindstilla över nejden.
Den ena dagen är det så här och nästa dag kan det vara helt annorlunda.

Januari 2011 över sjön Väsman

Foto: ©N-E Nordqvist 2011-01-21

En vanlig dag då ljuset och och molnens formationer lockade att ta denna bild från utsiktspunkten vid Lekomberg över sjön Väsman.

Skolan i Brunnsvik

Foto: ©N-E Nordqvist 2011-01-21

Vrider/vänder jag bara kameran ett litet stycke så har jag ett annat motiv med berget Fängenhällarna i bakgrunden.

Höstbild över Väsman

Foto: ©N-E Nordqvist 2010-10-17

Några dagar innan det började blåsa ordentligt så blev det en liten promenad upp till utsiktspunkten i Lekomberg. Vem kan inte motstå att ta en eller några bilder på en av de finaste utsiktsplatserna i den här kommunen.

Från utsiktspunkten vid Lekomberg och ut över sjön Väsman

Foto: ©N-E Nordqvist 2008

Många besökare kommer till Lekomberg och den numera nedlagda gruvan för att njuta av den storslagna utsikten över sjön Väsman. Blånande berg i bakgrunden, där betraktaren kan se miltals. Där i de blåaktiga bergen på andra sidan av sjön Väsman verkade skalden Dan Andersson under en del av sina levnadsår, medan den för bygdens store man, Karl-Erik Forsslund höll till nere vid sjön Väsman och Storgården.
Besökare som betraktar den här vyn står ungefär 85 meter över sjön Väsmans vattenyta. Den lummiga grönskan som är ner mot sjön Väsman var för hundra år sedan otänkbar. Då, ett öppet landskap som nu hör till en svunnen tid.

Höstens färger från Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2008

Från utsiktspunkten vid Lekomberg kan man uppleva höstens färgprakt en klar dag. Alla dessa färgnyanser från de olika trädslagen gör att man borde stanna upp en gång i livet och tänka efter. Lövträdens förberedelse för den kommande vintern, där den samlar kraften för att överleva den karga tid som kommer inför vintern. Sitta på bänken och begrunda naturens skådespel. Njut av det du får uppleva nu, ett år går så fort! Livet är för kort i förhållandet till naturens och jordens livsrytm.

Brunnsviks Folkhögskola

Foto: ©N-E Nordqvist 2008

Från den gamla gruvtippen ser man att under sommaren ligger Brunnsviks Folkhögskola inbäddad i lummig grönska, där elever under ett sekel har vandrat genom grindarna till den anrika skolan och fått lärdomar inför livets fortsatta gång.

Barnkolonin Fängenhällarna

Foto: ©N-E Nordqvist 2008

Längs kanten av berget Fängenhällarna ligger före detta Stockholms Fjällkoloniförening. En koloni som gjorde att många barn från Stock­holmstrakten kunde få till ett friskare liv. Kolonin är numera i privat ägo. Respektera detta!
Observera att bilden är tagen med ett långt teleobjektiv. Kolonin finns på ett större avstånd än det ser ut på bilden.

Fängenhällarna i höstskrud från Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2009-10

Stockholms Fjällkoloni i höstfärger från utsiktspunkten i Lekomberg.