Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.Krabbfiske i sjön Väsman

Krabbfiske i sjön Väsman

I bergslagen finns många sjöar och en av dessa sjöar är sjön Väsman utanför Ludvika i Dalarnas län. Förr i tiden var det en hel del personer som fiskade under årets alla årstider. För mig blir det mest fiske efter abborre. Filead abborre stekt i smör med potatis sitter inte helt fel bland dagens alla färdigrätter. Ibland händer det att man får tag i de större abborrarna, men det är långt mellan de passen. De mindre abborrarna är nästan godare än de större. Nu har skrivaren inte så långt ner till sjön och det är sällan man ser några som sitter med pimpelspöt i handen. De som går ner kan man nog räkna på sin ena hand på en hel vintersäsong.

Foto: N-E Nordqvist 2019.
Själv protesterade jag lite när det var aktuellt att sätta i signalkräftor i sjön Väsman. De som satt i styrelsen då, viftade och gned fingrarna på ett visst sätt. Då förstod jag att klockan var slagen. Signalkräften är importerad från Nordamerika, numera listad som en invasiv art och som inte hör hemma i våra vatten. Bland annat bär den kräftpesten och kan själv drabbas. Men den är ofarlig att äta efter rätt tillagning. 

Nu var det inte av den anledningen som jag skriver om denna vattenlevande varelse. I slutet av januari 2018 sitter jag på sjön med ett pimpelspö i handen. Ensam med mina tankar i skydd av den utanför liggande ön från den västliga vinden. Tidigare hade jag lurat ett antal abborrar, men av någon anledning så bytte jag till ett annat spö med en annan pirk. Släppte ner den lite tyngre pirken till botten, tittade mig omkring i det grådisiga vädret och lyfter därefter spöt och känner att något annat är på än en abborre, döm om min förvåning när jag får se en signalkräfta hängande vid trekroken som är agnad med en maggot. Själv hade jag inte trott att kräftorna var aktiva under den kalla perioden, här fick jag fel igen. Var tvungen att ta fram mobiltelefonen och dokumentera min annorlunda fångst. Vände kräften upp och ner och ser på stjärten att den är en hanne. En annorlunda upplevelse och det var första gången man fått kräfta på kroken. Släppte ner den igen  i borrade hålet, det var ingen fara för det var plusgrader i luften. Man kanske ska börja med krabbfiske istället?

Publicerat 2019-08-22 NEN