Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.



Lite historia om ön Bockholmen

Bockholmen, en mindre ö i sjön Väsman


Foto: N-E Nordqvist 2021-01-27

Bockholmen är en långsmal ö i sjön Väsman, i den norra delen av ön är den kantad av branta berghällar på den västra sidan som bilden ovan, medan den södra delen är betydligt smalare och lägre. Öns NV sida möter den så kallade Brunnsviksviken och i fonden kan man se före detta Brunnsviks Folkhögskola och Karl-Erik Forsslunds Storgården. Här är bilden fotograferad från den södra sidan av ön och mot utsidan av sjön. I den södra delen av sjön är det närmare till land på grund av den mull som har kommit från gruvhanteringen i Lekomberg.

Foto: N-E Nordqvist 2022-01-31

Det finns ingen ö i sjön Väsman som har så här branta klippor som den här ön. För länge sedan fanns en lite grotta som man kunde krypa ner i, själv har jag aldrig varit ner i denna grotta. Den som nu försöker finna grottan blir besvikna då bergets stora stenar har rört sig under årens lopp så att grottan i mina ögon är nu borta. Att ta sig en tur på Bockholmen vintertid eller med båt under sommaren blir inte besvikna. Många familjer kommer med barn på många olika sätt till den södra delen av ön för att fika och grilla. Det sker på naturens villkor, då det inte finns någon ordnad grillplats.

 Under årens lopp har man sett hur rådjuren gärna samlas på ön under vintertid. Min tanke är ju att här har de fri sikt åt många håll om någon fiende skulle dyka upp. Minns för några år sedan, innan det här skrivs, under ett sportlov då många familjer gick förbi på isen nedanför hällarna. Helt plötsligt kommer fyra rådjur springande från ön in mot fastlandet, knappt 15 meter framför mig, där jag satt stilla med ett pimpelspö i handen.

 

Foto: N-E Nordqvist 2022-01-31

Nu finns det sedan urminnes tider en dubb i berget som visar normalvattenståndet på öns nordvästra sida, vem som har satt dit dubben i berget är okänd men troligen är det någon gruvarbetare i bygden som har utfört detta. Var också observant på isen, då vattenståndet kan variera en hel del under den kallare årstiden. Det förekommer en del brytningar i isen då vattnet i sjön regleras via Ludvika kraftstation. Tänk på att vattenståndet kan regleras från normala till -155 cm. Även om det teoretisk går att sänka vattenståndet lite till.
Enligt de källor som jag har, ägs ön Bockholmen av tre intressen.

En liten varning

Foto: N-E Nordqvist 2022-02-27

För varje år som går har alltid ett litet drag uppstått i sundet mellan öns södra del och fastlandet med öppet vatten. Så därför vill skrivaren ge en liten varning. Ändå så finns det ett antal skoteråkare som har för vana att åka över det öppna vattnet. 

Foto: N-E Nordqvist 2022-03.17.
Det går fort när det börjar våras, knappt tre veckor har gått efter bilden ovan och nu är det här efter kalla nätter och varma dagar med en temperaturskillnad på 17 grader, med dagstemperatur på plus 8-10 grader. Varför skriver man om denna varning. Det är enkelt när man har varit med och identifierat en drunknad person i närheten. Därför har man alltid respekt för isen och undviker de farliga ställena. För mig är det här resultatet av mullen från gruvepoken i Lekomberg där det helt plötsligt blir tvärt djup i kanten mellan mullen och sjöns övriga djup. Nu när detta skrivs i mitten av mars månad 2022 är risken stor ända in till Lekombergsvikens inre vass. 

Foto: N-E Nordqvist 2022-02-15

Den här bilden kallar jag för "Min hembygd", tagen när det tunga mörka ovädersmolnet har dragit förbi och solen tittade fram genom en strimma och skapade den här bilden från norra ändan av ön Bockholmen upp mot före detta Brunnsviks Folkhögskola där många elever har studerat på den då varande folkhögskolan. En gång skapad av hembygdsvårdaren Karl- Erik Forsslund, då boende på Storgården nedanför skolan.

En annan vy

Ett antal gånger går man över säker is till ön Bockholmen och botaniserar och den här gången följde en lite trogen vovve med mig på den här vandringen. Uppe på en av de högre bergen har man oftast en fin överblick över omgivningen. Här fick i alla fall vovven syn på en skridskoåkare och följde den med blicken och den tillfälliga hussen fann en position och fick enligt andra en vacker bild.

Foto: N-E Nordqvist 2022-03
Text: N-E Nordqvist 2022-01-31/02-21/03-17