Melina Mercouri på Brunnsvik

ABF firade under midsommarhelgen år 1982 sitt 70-årsjubileum på Brunnsvik med pompa och ståt. Långt bort från dagens Brunnsvik, även om de röda husen finns kvar än idag. Brunnsvik hade goda förbindelser med vänner i hela världen.
De röda fanorna vajade på flaggstänger och på många andra ställen fanns mindre ställ med liknande fanor. 

Vi i bygden passade på att närvara tillsammans med övriga tillresta medmänniskor. 

En liten folkfest på Brunnsvik för oss alla bland andra prominenta gäster med bland annat Greklands kulturminister Melina Mercouri som hedersgäst och artisterna Maria Lerena från Kuba och Ahmadu Jarr från Sierra Leone.

Efter att dåvarande kulturministern Bengt Göransson, på scenen utanför huset Utsikten på Brunnsvik överlämnat en penninggåva och ett fång rosor till Maria Amalia Mercouri, som Melina Mercouri egentligen heter, hon var född i Grekland i staden Aten 1920-10-18 och senare död i New York USA 1994-03-06. Melina Mercouri var en grekisk skådespelare, författare och politiker. 

I Sverige slog hon igenom som sångerska 1960 med ledmotivet ur filmen ”Aldrig på en Söndag” och känd för sina tolkningar av Mikis Theodorakis sånger.

Senare var hon bland annat kulturminister i det grekiska parlamentet. Här bland folkvimlet kunde jag komma fram till kanten och ta denna starka bild av en världsstjärna.

Midsommarnatten hade varit lång och efter en lång väntan sent på natten kom Arja Saijonmaa från Borlänge och en direktsändning på TV till Brunnsvik och gav en föreställning som sent ska glömmas med tolkningar av Mikis Theodorakis som inledning till överlämning av gåvan från ABF.

Foto & text Nils-Erik Nordqvist