Näbb-Jan Petter Jansson

Karl-Ernfrid Rosendahl var smed vid Öhmans (Sörviks Herrgård) fick besök av Näbb-Jan Petter Jansson, som hade till uppgift att hugga ved och se till att det fanns ved inne i Herrgården. Varje kväll gick han sin runda och kontrollerade att allt skulle vara som det skulle. När Näbb-Jan var ned till Karl-Ernfrid Rosendal beställde han en krok som han skulle ha och hänga lampan på vid vedhuggningen under den mörkare årstiden, för nätterna började bli för långa, det fick han väl av Rosendahl men den skulle vara stabil det var viktigt. Rosendahl frågade hur det var med Näbb-Jan och fick som vanligt svaret: Jag levt så länge jag vill. 

Näbb-Jan Petter hade en son som hette Arthur Leonard Jansson född 9/3 1885 arbetade i Sörvik, död 26/5 1904 olycksfall i Dröverkagruvan, ryktet säger att han ramlade ned i schaktet. I Ludvika Kyrkoarkiv , dödboken för 1904 kan man läsa följande: "Fall genom olyckshändelse i Dröverkagruvan".

Efter det att sonen ramlade ned i gruvan började Näbb-Jan att börja missbruka sprit, så skulderna blev för stora därför dessa grubblerier. 

En kväll saknade de Näbb-Jan eftersom han inte gjort sin runda och kollat att det fanns ved inne. De gick ut och letade efter han och till slut tittade de i vedboden eftersom det var tyst därinne. Då hade han hängt sig där i den kroken som Rosendahl gjort. Näbb-Jan var inte på något sätt vrång eller elak av sig. Detta skulle ha skett på hösten 1917. 

Detta har Ernfrid Andersson berättat vid ett besök den 2/7 1988, då boende på Lingongården Ludvika.

Funderingar: Har det varit två olycksfall vid Dröverkagruvan år 1904, då det andra olycksfallet inträffade samma år?
Efter mycket letande bland kyrkböckerna så visade det sig att det var två olycksfall under samma år (1904).
Källa: Dödboken 1904 Ludvika församling Landsbygden.
Här länk till den andra sidan: https://brunnsvik.webber.se/Den-lilla-stugan-vid-Gaddtjarn/  (Längst ner på sidan)
Texten redigerad av N-E Nordqvist.