Nils Nyman (Kassör)
En då reslig yngling från Bankeryd
Interiör från Nybergs affär i Brunnsvik. Bild från Anders Persson.
Okänd fotograf, här dokumenterad år 1931 på balkongen vid huset på Lekombergsvägen 14.
Den 30:e maj 1911, enligt församlingsböckerna anlände en nästan 31-årig yngling från Bankeryd utanför Vätterns sydvästra strand till Ludvika och Lekomberg. men hur kunde man veta vad som då pågick här i Lekomberg, där nere i Jönköping? Det är många olösta frågor.
Min egentliga uppgift var inte Nils Gustaf Nymans äventyr hit till Lekombergs gruva, även om han blev kvar här i bygden fram till år 1938 då en sjukdom tog hans liv. Nils Nymans gravsten är den största malmstenen från gruvans djup i Lekomberg som finns bevarad i nuvarande Ludvika Kommun.
Av någon anledning var man på besök på Brunnsviks loppis, i före detta Bröderna Nybergs Handel. Det var ingen okänd miljö för mig, men det som hände, var att de gav mig en bok. En handelsbok där det registrerades vad folket i bygden handlade i affären. Många kända och okända namn dyker upp.
Har har man en gång i tiden cyklat ut till kunder med det största minnet "15 kg köttfärs" till Fängenhällarnas barnkoloni i slutet på 195O-talet. Inte skulle man tro att det fanns en hembygdsskatt i lokalen. Ett tu tre hoppade mitt hjärta till av pur förvåning, då man kunde läsa vad Nils hade handlat i butiken på den tiden.
Ett lite axplock från den 4:februari före år 1913: 1 kg margarin 1,70, 2 kg strösocker 1,28, 2 st kakor 24 öre, jäst 5 öre, 2 kg bröd 84 öre, 0,5 kg lök 30 öre, skorpor 25 öre.
Var bodde Nils? Den första tiden i ett lite hus som kallades för "Tärnan" tillsammans med Johan Persson, Reinhard Göst med en hushållerska.
Vad hade Nils för sysselsättning här i Lekomberg? Han var gruvbolagets kassör under sina levnadsår. flyttade sedan till nuvarande adress Lekombergsvägen12, år 1913. Även kallad "kassörsbostaden" i de äldres folkmun.
Text: N-E Nordqvist 2021-10-28