Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.Ombyggnad av bron del 3

Ombyggnationen av bron i Lekomberg del 3

Ombyggnad av muren
Dag 06-22
Skapad av N-E Nordqvist mån, juni 22, 2009 09:12:51

Nu på morgonen den 22 juni började arbetet med att bygga upp en stödmur framför och ovanför gångtunneln.

Vårt stora problem med stensättningen var alla massor som rasade när vi skulle sätta dit en ny sten. Ju högre upp vi kom desto lättare blev det.

Lite problem hade vi när det saknades två stenar. Men med lokalkännedom, så visste vi var två stenar fanns. Grävmaskinen åkte iväg och kom snart tillbaka med två stenar som passade i muren.

Muren och stödstenarna på plats
Dag 06-22
Skapad av N-E Nordqvist mån, juni 22, 2009 14:34:33

Så blev det, och nu tror vi att alla är nöjda med utformningen. Det har redan kommit positiva reaktioner på vårt arbete.

Trappan på plats
Dag 09-22
Skapad av N-E Nordqvist tis, september 22, 2009 11:08:42

Ett av våra önskemål var att barnen, på sin väg till skolan i Sörvik kunde utnyttja gångtunneln och få en trappa upp på andra sidan av länsvägen. De kan nu gå upp mot villorna i nedre delen av Lekomberg och gå relativt skyddat på sin väg till skolan. Nu behöver de inte utsätta sig farliga trafikanter efter länsvägen.

Färgen flagnar och gräset växer
Dag 09-22
Skapad av N-E Nordqvist tis, september 22, 2009 11:16:56

Färgen bleknar på stenarna som är målade så att man visste hur de skulle passa ihop. Det börjar se ganska prydligt ut.

Trots att man har grävt om jordmassorna riktig ordentligt så börjar det krypa fram små tuvor av bland annat från gräs och en del andra växter bland massorna.

Omkörningsförbudet
Dag 09-22
Skapad av N-E Nordqvist tis, september 22, 2009 12:30:34

Vid samrådsmötet på Brunnsvik ställde sig samtliga närvarande från bygden bakom ett förslag att omkörningsförbudet skulle vara dubbelriktat från Brunnsvik och ner till Lekomberg där ovanstående bild är tagen.
I nuvarande läge börjar ett omkörningsförbud vid den här skylten. Hur långt räcker detta? Då det inte finns någon skylt som anger att omkörningsförbudet upphör.

Ni på Vägverket bör nog tänka till en gång extra. Allt skulle bli så bra sa Ni på samrådsmötet i Brunnsvik. Det skulle inte bli några problem med sikten när vägprofilen skulle sänkas på före detta bron. Min fråga till Vägverket, enligt trafikreglerna ska mötande bilist strålkastare synas. Syns de på bilden? Kameran står uppställd med kameralinsen 127 cm över vägbanan. Ändå står kameran högre upp än vad som ska vara enligt reglerna. (Min källa är 110 cm) Bilden tagen från Brunnsvik mot Lekomberg
Hur blir det när det översta lagret av asfalten kommer att läggas på, ja inte med mina ögon kommer sikten att förbättras.

Krönet som skulle komma bort
Dag 09-28
Skapad av N-E Nordqvist mån, september 28, 2009 15:33:24

Så kan vi konstatera att den numera omdiskuterade knölen över bron finns kvar! Trots alla förklaringar att det skulle bli så bra på samrådsmötet på Brunnsviks folkhögskola. Nu kommer bilarna i full fart från Brunnsvik i omkörning och helt plötsligt blir det hårt inbromsning när de upptäcker backkrönet.

Fräsning av asfalten
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 15:02:34

Vaknade sent på morgonen, när jag steg upp såg jag att varningslamporna blinkade. Vad är det på gång nu. Hoppade i kläderna och gick ner till den södra utfarten och träffade en trafikvakt som berättade vad som var på gång. Det var bara att hoppa över frukost och ta kameran och ut och dokumentera i det svaga morgonljuset. Det slamrade från fräsningen och det sopades medan dammet stod runt omkring. Däremellan skulle bilarna fram i morgonrusningen.

Kanske hördes någon muttra tyst inne i bilarna att det här ska ske just nu när jag har som mest bråttom?

PEAB:s asfaltsgäng
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 15:10:15

PEAB:s asfaltsgäng, som nu åter sitter på vägräcket för en kort paus i den gråmulna och kyliga höstdagen. Medan det fräses och sopas asfalt i en annan ända av den tidigare lagda asfalten. Roligt att de kom ihåg mig som dokumenterade gänget i maj månad.

Den trehjuliga klistermaskinen
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 15:25:40

Inte kunde man missförstå från vilket företag den här trehjuliga maskinen kom ifrån där den stod parkerad på en infart. Klistret skulle ha en temperatur på plus 60 grader så att den nya asfalten skulle fästa bra mot den tidigare lagda asfalten.

Kunde inte motstå frestelsen att ta en bild där korven hade blivit grillad ganska snabbt.

Det varma klistret läggs på den gamla asfalten. (Bilden är inte riktigt skarp).

Första repan lagd
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 15:48:26

Efter att de har fräst bort en del av den gamla asfalten så blev det en vass kant som inte många bilister såg när de kom ivrigt åkande i sina bilar. Tänk om de kunde ta det lite lugnare när det är arbete på vägen?

Liv och rörelse med brummande maskiner. Samtidigt kommer bilisterna åkande i sina glänsande bilar och inte tar någon hänsyn till arbetarna på vägen.

Asfalten vältas till en plan yta
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 15:54:42

Bilister med sina bilar ska fram trots att en vält nästan står mitt i vägen för att få till en slät och fin vägbana. Ett typexempel är bilden nedan!

Arbetarna med läggning av asfalten
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 16:07:52

Under denna dokumentation av läggning av asfalten här i Lekomberg måste jag framföra mitt tack till alla som har varit med. Även denna gång har jag känt mig välkommen att dokumentera ert arbete med att få vara lite överallt. Visserligen har jag stört er någon under 1/30-dels sekund när jag har tagit mina bilder. Inte visste jag att där uppe på förarplatsen var det lika rent på golvet som där hemma.

Den djupa koncentrationen kändes påtaglig när jag tog bilden.

Bilister och vägarbete
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 16:32:24

De här två bilderna visar i mitt tycke att lite mer hänsyn bör tas vid vägarbeten. Här passerar ett flertal bilister dessa oskyddade arbetare. Du som bilist ska tänka på att den bullriga maskinen dränker alla ljud från de allt mer tystgående bilarna som passerar bara någon halvmeter från arbetarna. Även yrkesförare är sämre att ta hänsyn.
Jag frågade om det är någon som kör sakta förbi? Svaret blev oväntat: Då skulle jag bli chockad om någon gjorde det. Lätta på gasen när du åker förbi ett vägarbete där det finns människor på vägen. Det kan hända något oväntat vid maskinen. Ta det lugnt. Du kan rädda ett liv! Vi är till för att du som bilist ska få det bättre.

Trafikvaktens dilemma
Dag 10-23
Skapad av N-E Nordqvist fre, oktober 23, 2009 16:41:20

Trafikvaktens dilemma är många gånger svår att avgöra. Den ena vakten vill göra så medan den andra vakten vill så. Under den korta stunden jag hörde konversationen gick kommunikationen mellan trafikvakterna livligt. Kallt och gråmulet väder gör inte detta ensidiga arbete lättare.
Det gäller bara att vara flexibel. Men här håller vi till höger Svensson!

Äntligen kom skylten på plats
Dag08-24-2010
Skapad av N-E Nordqvist tis, augusti 24, 2010 12:35:13

Äntligen så vaknade någon på Trafikverket och andra berörda efter ett envist påpekande att något måste göras. Men länge var det en "törnrosasömn".
Skylten "Omkörningsförbudet upphör" har saknats i nästan ett år, i och med att den har saknats så har ett omkörningsförbud införts i halva Dalarna. Nu är ordningen återställt i och med att skylten kom upp den 17/8-2010. Men varför skall det ta sådan tid?
Till sist som många trafikanter har påpekat till mig, det blev ju ingen förbättring av "krönet" över den gamla bron, vilket skulle komma bort enligt samrådsmötet före den stora ombyggnaden.


Samtliga bilder Foto ©N-E Nordqvist
Rättad 2019-11-25