Skogsbruket och tjäderspel
Skogsbruket och tjäderspel
Under ett tjugotal år i sträck har jag upplevt våren, främst under en vecka i slutet av april månad då tjäderspelet brukar ha sin högsta intensitet. Nu för tiden får man nog anse att den tid som var då bör nog flyttas bak i tiden några veckor på grund av den globala uppvärmningen. För mig är det en upplevelse som man inte ville missa i livet, därför offrade man en semestervecka för att ligga i skogen, även om det kunde vara ordentligt kallt på nätterna. Detta lite mystiska, som de gamla talade om. Det håller jag gärna med om än idag, inte för att de gamla hade rätt när de talade om gammeltuppen på spelplatsen, som de gärna såg till att komma bort för att få in nya gener för framtiden. Nu för tiden, efter att ha legat och sovit på nätterna och vaknat av tjäderns knäppande i träden under den mörka morgontimmen, där den lilla tjäderklockan redan varit igång en stund. Nu kanske ni funderar vem håller i tjäderklockan? För oss är det rödhaken som gör sin röst hörd. För att få uppleva tjäderspelet från första parkett gäller det att lista ut var den centrala punkten finns. Det lär man sig inte på en gång utan här måste man vara observant och läsa och se spelets oskrivna regler i våra ögon. Aktörerna har det redan i generna, ena året kan det vara si och så och följa med från de små gluggarna i gömslet är lite spännande. För att orka leva på detta sätt, gäller att redan på kvällen före skulle det vara tyst i skogen. Det innebär att man ska vara inne i gömslet redan före klockan åtta på kvällen och vara beredd att sova fram till morgontimmarna, för du vet inte när du kan krypa ur gömslet på förmiddagen. Är man på ett spel så är det aktörerna på scenen som bestämmer, inte du.
Även om det finns oförglömliga upplevelser som man fått uppleva och det gäller att vara tyst, när tjäderspelet går för högtryck. Men jag glömmer inte hur jag läxade upp en tysk filmare som inte kunde hålla tyst på ren svenska. Han försvann sedan, kanske med tjäderägg till Tyskland Glömmer inte den morgonen, för många år sedan, när jag låg ensam i gömslet, mitt i spelet och hade tio tjädertuppar och elva tjäderhönor runt gömslet, där en av tjädertupparna satt en stund på gömslet tak och knäppte så att jag hade kunnat kittlat tuppen under foten. Alla fåglarna var inom sex till sju meter från gömslet. Det var en attack från alla yttertuppar mot huvudtuppen som hade den centrala platsen i spelet och samlat ett stort antal hönor till sig. Huvudtuppen var härskaren som lockade med sitt spel till sig hönorna för att föra sina gener vidare. Men ibland tröttnade hönorna och flög iväg till en yttertupp och fick sin beskärda del på momangen. Här gällde det att vara observant och även lyssna efter andra ljud från skogen. Varför? Många gånger brydde sig inte fåglarna om min Hasselbladare med motor, det var ett ljud som påminde hur en skogsmaskin lastade på virke på sin vagn. Närmaste tjäderhöna som blev fotograferad var på 1,3 meter från där jag var tyst i gömslet och hönan reagerade inte på kameran.
Det var inte bara frid och fröjd, för skogsbolagen hade andra planer, avverkning av den uppväxande skogen i närheten av spelplatsen vilket innebar att tjädern förlorade sin tårtbit. Runt den centrala mittpunkten av ett tjäderspel finns ett antal tårtbitar, precis samma som när du skär upp en tårta där hemma, där varje tårtbit är en tjäders hemvist under året. Kapitalet tog överhand, även om jag tog upp det med skogsbolaget för att få en mer skyddad spelplats så gick de inte med på något, den averkningsbara skogen skulle ner till varje pris även om blädning av skogen närmast spelplatsen kunde införas. Genom blädning ger man skogen en mjukare övergång från fall till fullvuxen skog och även som skydd mot den äldre skogen som inte drabbas de starka vindarna som skapar rotstjälp. Nu blev det så att efter avverkningen på bägge sidorna så minskade fåglarna på spelplatsen. Även om det inte dör ut så tar det sin tid innan det återkommer till sina glans dagar.
Dagarna går och läggs till år, under år 2018, i september månad gjorde jag som alla andra år ett besök, för att se om tjädern finns kvar genom att leta efter spillning. Här såg jag att på själva spelplatsen var det som vanligt. Men under tiden fram till juli år 2019 blev det åter ett besök till min förfäran, där jag blev både arg och inte mindre förbannad hur kapitalet förstör för skogens innevånare. Hela spelplatsen, den finaste spelplatsen på den här trakten var ett enda stort kalhygge. Här tog skogsbolaget inte ett enda ansvar för naturen och skogsmiljön, trots att det fanns utmärkt på träden att det var ett skyddat område.
Här sågade de ner all skog ända in till mossens kant där man normalt ska ta hänsyn. Nu hade jag haft kontroll på denna spelplats i ungefär 45 år, där jag också dokumenterat och sett spelet innifrån. Dels för att se om den gamla tesen som de gamla sa att gammeltuppen på spelet skulle skjutas bort. Fick inte tjäderhönan det hon ville så flög hon iväg till en annan tupp för parning.
Det är också underligt att du får inte ens plocka en orkidée i dagens läge, då de är fridlysta, men skogsbolagen med dess kapital kan göra hur de vill och även förstöra deras växtplatser med sina maskiner, att dessutom lägga upp virke i bäckar för att komma över och inte plocka upp det igen så vattnet kan porla fram fritt, ja det är skrämmande hur kapitalet går fram över de stora liken.
Själv har jag överlämnat till Skogstyrelsen min rapport, men alla andra personer, som jag har pratat med säger rent spontant: "Fy fan hur de gör". För min del kommer jag för alltid att bojkotta handel i deras butiker, då de inte i mina ögon är värdiga certifikaten för visad hänsyn inom skogsbruket här i Bergslagen, (södra delen av Dalarnas län).
Skrivet 2019-08-02/nen
Nu är det andra gången ett tjäderspel går förlorat på grund av skogsavverkning. Hittade några länkar som handlar om skogsavverkning och det ska enligt en av länkarna finnas en dom som ska skydda tjäderspelen.
https://www.natursidan.se/nyheter/dom-ratt-att-stoppa-avverkning-i-skog-med-tjaderspel/
https://www.jaktjournalen.se/plats-for-tjaderspel-pa-grannmarken-blev-dyr-affar/
http://www.bt.se/bollebygd/tjadrar-hindrar-skogsavverkning-pa-gard-i-tollsjo/
Tillagt 2019-08-10/nen