Slåtter i Sörvik

Åren rullar på, ändå så finns en viss klarhet i händelsen för länge sedan. Vi hade bott i vårt hus i ungefär 15-20 år när det här hände. Då var man ung, frisk och modig, nu helt annat. Åren har kommit och gått utan att vi kan hindra detta. När det hände, alltså vilket år det var är numera bortglömt, men några tankar från den tiden finns i alla fall kvar. Det var en söndag förmiddag som jag gick ner mot dåvarande landsvägen där grannen fick sin dagliga tidning för omkring tjugofem år sedan, tittade in i grönaktiga röret, där ligger ett brunt brev. Var nyfiken och tog ut kuvertet ur röret, läste mitt namn och adress. Funderade en hel del medan man återvände mot bostaden där jag öppnade brevet. Ingen avsändare fanns, fortfarande, efter ett kvarts sekel vet jag inte vem som var avsändaren. Inne i kuvertet fanns ett tidningsurklipp som handlade om en slåtter i Sörvik för omkring åren i början av 1920 talet. År 1921 togs det här fotot av Johan Persson. ”Slåtter i Sörvik”, så lyder en rubrik i en av ortens tidningar. Det kan också vara vid en slåtter lite söder om Digervåla. I den samling av bilder som Johan Persson släktningar har överlämnat till mig så finns det två olika glasplåtar där denna bild är kopierad från. Tack vare tidningsurklippet kunde man identifiera nästan alla personerna. Det måste ha varit någon äldre sörviksbo som har lagt i det i fel ”rör”. Det kom i alla fall till rätta.

Bakre raden från vänster: Ingegärd Häger, Dammsjö-Kalle, Robert Söderlund, Ture Persson från Digervåla på hästen, Otto Häger, Harald Persson, okänd pojke, Signe Häger.
Nedre raden från vänster: Karl-Erik Frögren, Rättare Grufman, Gustaf Albert Eriksson Digervåla, Erik Andersson och Valfrid Olsson. 

 

Varför denna bild? Nu finns Robert Söderlund med på bilden som hade anknytning till ”Hyttgården” i Sörvik på den tiden då han var gift med dottern i gården.